10 Ocak 2012 Salı

Emzirme Düşmanı Firmalar! Duy Sesimizi!!!

Sevgili Okur,
bu post kızımın çalışacağı yerlerde bizim başımıza gelen abukluklarla karşılaşmaması için yazılmıştır. Lütfen siz de bunu heryerde duyurmaya çalışın ki aynı durumla karşılaşmayın, karşılaşmayalım. Bunu yapanların "korkusu olalım.

Emziren anne Dilek'in bir haftadır çalıştığı, sabah 8 akşam 6 arası çalışılan, yetinilmeyip haftasonu cmt de çalışılmasını bekleyen İstanbul'da bir yazılım firması arkadaşımı işten çıkarmış.
Sebep: emziren annenin günde 2 kere 15 dk süt sağma rutini onların çalışma rutinlerine uymamışmış(!) Bunu önceden düşünememişlermiş (!).
Oysa aynı firmada işe alırken "sigara içiyor musunuz? Evet mi? - üzgünüz günde bilmem kaç saat elinizde kahve, dudakta sigara orda burda gezinmeniz bizim rutinimize uymuyor" demiyorlarmış. Çevrede sigara tiryakileri aşık atarken mastit geçirdiği için doktora giden arkadaşım işten çıkarılıyor.

Bence işin altında başka çapan oğlu da olabilir mesela sahibin hızım akrabası işe girecektir. En kolay çıkarılabilecek kademede " deneme süresi"ndeki Dilek ilk sırayı almıştır.

Şu anda yapılabilecek şey, sosyal medya gücünü kullanıp bu tip medeniyetten nasibini almamış, çıkarcı mentalitelerin işlettiği firmaları ifşa etmek ve ipini pazara çıkarmaktır. Daha uzun süre çalışıyor olunsaydı, bu tip bir bahane öne sürülerek işten çıkarmak mahkemede çok daha net bir şekilde Dilek'in lehine sonuçlanırdı fakat şu günlerde " deneme sürüşü" yapmak bedava olduğundan, firmalar önüne geleni "deneyip" (suyunu çıkarıp), "çıkan suyun tadı ekşi" deyip bırakıyorlar.

Arkadaşım için çok daha hayırlı olduğunu düşünüyorum. Umarım miniğinin kokusunu istediği kadar içine çekerek büyütür.

Sevgiler,

2 yorum:

ayak izleri-sevgi dedi ki...

özel sektör maalesef bunu hep yapıyor.. bende hamile kalınca çok büyük problemler yaşadım.. süt iznimi kullanırkende sürekli bir surat asma.. huzursuzluk.. devletin çalışan kadının haklarını koruyan bir yasa çıkarması lazım acil.. yoksa hakkımız yenip duracak..

ZeyneP dedi ki...

Ağız dolusu küfür etmek istiyorum! Bu kötülüğü bir anneye yapabilecek denli şuursuz bünyeler bebekliklerinde gazozla mı beslenmiş acaba?
Boşuna bas bas bağırmıyoruz "Emzirme Reformu Gerek" diye. Ben kendi şansını yaratabilen annelerden oldum, çok şükür Gülbilge'mi gerektiği gibi emzirebiliyorum. Ama şartlarımı sağlayamayabilirdim. Acilen buna bir çözüm getirilmeli. Devlet sektöründeki bir anne doğum izninin bitiminden itibaren bir sene boyunca her gün 3 saat izne sahip, benim gibi sözleşmeliler, çocuğu bir yaşına gelene kadar (doğum izni bitiminden itibaren değil yani) günde 1,5 saat ve görünen o ki özel sektörde sadece bazı firmalar süt sağmaya izin veriyor. Süt izni ise hak getire. Bir şeyler yapmalıyız. Kardeşlerimiz için, kendi kızlarımız için.
Hala çok sinirliyim :S